Skrivhäfte med orange omslag. Innehåller dagboksanteckningar skrivna av Eli Getreu och skildrar hans upplevelser i Wien under hösten 1938, bland annat Novemberpogromen, samt flykten till Danmark i december samma år och resa till England i maj och juni 1939 där föräldrarna befann sig.
Eli Getreu föddes 1920 på vägen från Polen till Wien, dit föräldrarna tog sig för att skapa en bättre framtid. 1938 åkte systern på den kvot som tillät judiska ungdomar att komma till Palestina. Eli som var 1 år äldre fick söka andra vägar för att kunna lämna Österrike. Alternativen för hans del var antingen Holland eller Danmark. Han valde Danmark där han erbjöds arbete som dräng på bondgård.
När nazisterna ockuperat även Danmark 1943 flydde han återigen, i en fiskebåt över sundet till Sverige. 1945 kom så de vita bussarna till Sverige och kort därefter började han som föreståndare och lärare i Smedsbo på en av de fyra internatskolor som inrättades av statens utlänningskommission för att ta emot de judiska ungdomarna som kom från koncentrationslägren. Denna period skildrar Getreu i sitt examensarbete, publicerat 1952. Arbetet innehåller reflektioner kring skolans demokratifostrande pedagogik men utgör även en samling vittnesmål eller levnadsberättelser från Förintelsen, och utgör förmodligen det första akademiska verket om de överlevandes erfarenheter.