När hemska saker händer talar vi ofta om offer och förövare. Men många gånger finns också en tredje part – åskådaren. Den som ser men kanske inget gör. Om åskådaren hade agerat annorlunda, vad hade hänt då? Vilken roll spelar åskådaren?
Lördag 21 april öppnar utställningen Spelar roll på Världskulturmuseet i Göteborg. Utställningen lyfter fram betydelsen av ett samhälles normer och hur det går när dessa förskjuts. Den handlar om åskådarrollen vid övergrepp och oförrätter. Varför väljer vi en passiv hållning – och när väljer vi att ingripa? Utställningen Spelar roll riktar sig till alla, men kanske främst till unga och följs av ett brett skolprogram för åk 7- gymnasiet.
Här sätts besökaren på prov. Hur mycket civilkurage har man när något verkligen händer? På Världskulturmuseet kommer unga att kunna delta i pedagogledda workshops och lärare fortbildas med utgångspunkt i utställningen. Med Spelar roll fortsätter den diskussion Världskulturmuseet fört i många år, det vill säga hur vi ska förstå de villkor och normer som gör att det förekommer våld, övergrepp och uteslutning i samhället.
- Det är det i det lilla som det sker – i vardagen, säger museipedagog Mattias Kästel. Normer ändras aldrig med stora steg. Där du är, där jag är – just där skapar vi tillsammans vårt samhälle. Det du och jag gör – det är det som också gör skillnad.
- Som pedagog i utställningen Spelar roll vill jag fortsätta och fortsätta att diskutera detta med våra barn och unga. På så vis kan vi hela tiden återskapa idén om det demokratiska och hållbara samhälle som vi tror på. (www.varldskulturmuseerna.se, 2012-04-16)