Typ <itemType> |
Utställning |
Description <itemDescription> |
-
Wish lists found in tombs include food such as antelope and duck. However, this was very different from the everyday food of most Egyptians. Beef was a rare delicacy. The staple food was bread and beer. Only the upper society drank wine. Lentils, beans and fish were an important source of protein. Fishing was done with nets laid out from simple boats. The fishermen then hit the water surface with...
Visa hela
Wish lists found in tombs include food such as antelope and duck. However, this was very different from the everyday food of most Egyptians. Beef was a rare delicacy. The staple food was bread and beer. Only the upper society drank wine. Lentils, beans and fish were an important source of protein. Fishing was done with nets laid out from simple boats. The fishermen then hit the water surface with canes, scaring the fish into their nets. Larger fish was harpooned. The Egyptians also ate water birds and their eggs as well as tubers from reed plants. In the gardens were cultivated both doum and date palm trees as well as olives, pomegranates, melons, sycamore figs, grapes and various types of vegetables. The food was boiled, fried or grilled and seasoned with honey, cumin, garlic, dill, coriander and fennel. Food was also pickled. Oil was extracted from olives, flax and sesame seeds, moringa (horseradish tree) and balanites seeds.
Stäng
|
Description, Swedish <itemDescription> |
-
Gravarnas önskelistor med antiloper och ankor skiljde sig mycket från de flesta egyptiers vardagsmat. Oxkött var en sällsynt delikatess. Stapelfödan utgjordes av bröd och öl. Endast de övre samhällskl...
Visa hela
Gravarnas önskelistor med antiloper och ankor skiljde sig mycket från de flesta egyptiers vardagsmat. Oxkött var en sällsynt delikatess. Stapelfödan utgjordes av bröd och öl. Endast de övre samhällsklasserna drack vin. Linser och bönor var en viktig källa till protein, liksom fisk. Man fiskade med nät, som lades ut från enkla båtar. Med käppslag skrämdes fisken in i näten. Större fiskar kunde fångas med harpun. Man åt också vattenfåglar och deras ägg, samt rotknölar från vassväxter. I trädgårdar odlades både doum- och dadelpalmer, men även oliver, granatäpple, meloner, sykomorfikon, vindruvor och olika sorters grönsaker. Maten kokades, stektes eller grillades. Den smaksattes med honung, kummin, vitlök, dill, koriander och fänkål. Man gjorde även olika inläggningar. Olja utvanns ur oliver, linfrön, sesamfrön, moringa (pepparrotsträd) och balanites-kärnor.
Stäng
|
Title<itemName> |
- Bread, beer and fish 2
|
Title, Swedish<itemName> |
- Bröd, öl och fisk 2
|
Ämne <subject> |
|
Exhibition, showcase <itemNumber> |
|
Egypt, Number in Exhibition <itemNumber> |
|
Rättigheter för metadata <itemLicense> |
|
Källa <presOrganization> |
Statens museer för världskultur - Medelhavsmuseet |
Källa <url>
|
|