"Matsedel för ostindiefarare från 1766. Veckans matsedel var bestämd i förväg. På tisdagar fick besättningen exempelvis ärtor, korngryn, fläsk samt smör eller olja. När vädret var dåligt fick de en större ranson brännvin än vanligt."
(Text från Sjöhistoriskas utställning: Shipping & Shopping, 2010)
"Spisordning för Ostindiska Kompaniet 1766.
En spisordning är en lista över mat som manskapet ska få ombord. Den här spisordningen användes på svenska ostindiefarare på 1760-talet. Det var ärter och korngryn samt lite salt kött eller stockfisk varje dag. Till det bröd och ett stop dricka (öl) om dagen. I ett inventarium från samma år för kompaniskeppet Lovisa Ulrika nämns dessutom socker, grönsaker, frukt, rött vin och levande kreatur - mat framförallt avsedd för befälet."
(Text ur Sjöhistoriskas årsbok "100 TING 2010-2011".)
Spisordningen visar matsedeln för en vecka som gällde för alla kompaniets fartyg.
Varje dag serverades ärtor, korngryn, smör eller olja. Till detta tillkom söndag, måndag och torsdag torkat kött, tisdagar fläsk och onsdag, fredag och lördag stockfisk.
"Sammanledes, bestås på hvar Mann, innan de komma till de varma Orterne, En half Sill till frukost och alla dagar En half Jungfru Brännevijn, hvilken portion dock lämnas åt Capitainen at efter omständigheterne uti elakt Väder föröka &: Observerandes at Spanska Bränvijnet, som eljest är för starkt och för hälsan högst skadeligt, med en Trediedel Vattn upspädes."