Medalj för de Nordiska Spelen 1922. Bronsfärgad, rektangulär. Föreställer ett antal skridskoåkare framifrån, tre kronor och svenska, norska, finska och danska flaggan. Motivet, som är densamma som den officiella affischen, målades av konstnären Gunnar Widholm.
NORDISKA SPELEN
STOCKHOLM
4-12 FEBR.
1922
I början av 1900-talet anordnades i Stockholm internationella vintertävlingar som kallades Nordiska Spelen. Programmet var omfattande med tyngdpunkt på skidor och skridsko. Andra tävlingsgrenar var bland annat sparkåkning, bandy, isjakt och skidorientering. Nordiska Spelen sågs som en motsvarighet till de Olympiska sommarspelen och arrangerades därför vart fjärde år.
Internationella Olympiska Kommittén (IOK) föreslog vid flera tillfällen att Nordiska Spelen borde göras om till vinter-OS. Sverige och Norge var helt emot och höll fast vid ”sina” spel fram till 1926.
I de olympiska sommarspelen ingick vintergrenarna konståkning i London 1908, ishockey och konståkning i Antwerpen 1920. År 1924 arrangerade IOK en vintersportvecka i Chamonix i Frankrike. Två år senare fick den status som det första moderna vinter-OS. Därmed upphörde också de Nordiska Spelen och sommar-OS hade fått sin motsvarighet under vinterhalvåret.