Armbindlarna träs upp på armen för att visa vilken tillhörighet/funktion/uppgift /roll man har, och har troligtvis funnits inom SJ:s Driftvärn eller SJ Verkskydd.
Verkskyddet var SJ:s beredskapsgrupp som inrättades efter andra världskriget, som ett försvar för de svenska järnvägarna i händelse av att krig skulle utbryta.
Verkskyddet var en motsvarighet till SJ Driftvärn, men med den skillnaden att i verkskyddets beredskap ingick SJ-anställda som hade uppdraget som en del av sin tjänst. I Driftvärnet ingick frivilliga SJ-anställda som engagerade sig i driftvärnet på sin fritid, utanför sin ordinarie tjänst.
På varje större station hade verkskyddet förråd med utrustning som verktyg, gasmasker, hjälmar, brandsläckningsmaterial mm som skulle kunna behövas för att försvara järnvägen i händelse av krig. Varje personal som ingick i verkskyddet skulle ha sin egen utrustning. Verkskyddet skars bort och försvannn gradvis under 1980- och 90-talet men försvann helt och hållet efter kalla krigets slut och var definitivt borta vid 1990-talets mitt/slut.
Var dessa armbindlar funnits eller var och när de lämnades in till museet är okänt. På några av bindlarna står stämplat på baksidan: A-B Industri-Reklam Hägersten samt Larsssons Reklam service Mälarhöjden.
Samhör med: Jvm19765