Solliden anlades av drottning Victoria som hade fått inspiration av flera besök i den svenske läkaren Axel Munthes italienska villa San Michele på Capri. Victoria hade hela sitt liv besvär med sin hälsa men trodde att Ölands milda klimat skulle lindra hennes besvär. Hon gav i uppdrag åt arkitekten Torben Grut att komma med ett förslag och den 25 september 1903 anlades grundstenen. Solliden kan sägas motsvaras av den danska kungafamiljens sommarresidens Marselisborg slott.
Den exakta utformningen av villan skedde i samråd mellan Victoria och Grut; det finns ett hundratal brev bevarade där de två diskuterar stora och små detaljer, bland annat utformningen av taket. Med hjälp av Munthe kunde Victoria köpa byggnadsdetaljer och statyer från Italien. Den 15 september 1906 kunde Victoria flytta in.
Efter drottning Victorias död ärvdes Solliden av Gustaf V under vars tid villan försågs med elektricitet och elektrisk värme. Gustaf V testamenterade Solliden till arvprins Carl Gustaf men lät villan disponeras av kronprinsens mor prinsessan Sibylla. Drottning Silvia besökte Solliden första gången 1973, och lät plantera nya sorters träd i den omgivande ekskogen, bland annat tuja och tulpanträd.
Villan består av tre våningsplan där bottenvåningen består av ekonomilokaler. Den andra våningen består av en entréhall, salong, matsal samt gästrum. Från entréhallen finns en trappa upp till tredje planet där det finns sovrum, salong och skrivrum samt en liten trappa ned till andra våningen. I vindsplanet finns ytterligare några små rum.
Förutom själva villan finns det ytterligare några byggnader. Vid bygget flyttade man på en äldre torpstuga som redan fanns på platsen och som sedan 1948 har använts som lekstuga. Uppvaktning och gäster bor i en byggnad som kallas Kavaljershuset (tidigare Jägarhyddan). Det finns också några ekonomibyggnader och stall.
Söder om villan ligger en pergola med slingerväxter som växer runt pelarna. Söder om denna ligger en italiensk trädgård utsmyckad med statyer och krukor. Söder om den italienska trädgården ligger en engelsk park med stora gräsytor och ytterligare skulpturer. Drottning Silvia har låtit uppföra fuchsiaarkader där.
Väster om villan ligger en rosenträdgård samt en krocketplan och ett lusthus. Nere vid Kalmar sund ligger en hamn med vågbrytare och badhus. Eftersom Solliden är ett skyddsobjekt finns en skyddszon på 800 meter rakt ut i vattnet.
(Hämtat från Wikipedia)
Allan Bernving föddes 1911. Han skildrade Öland i ord och bild under de decennier när landet förändrades; främst 1950- och 1960-talen. Bernvings intresse för historia och lokala företeelser ledde till att han fotograferade stort och smått; ofta sådant som han förstod var nära att försvinna eller sådant som var nyheter. Så har han t ex två bildserier om skörd, en med självbindare från 1958 och en med skördetröska från 1960. Sådana bilder är oersättliga för att belysa jordbrukets förvandling i mitten av 1900-talet.
Han var lokalredaktör på Öland för Östra Småland 1950-1965 men fortsatte att fotografera även därefter. Enligt utsago från journalistkolleger var det då hustrun som tog bilderna efter Bernvings instruktioner.
I 40-årsåldern blev Allan Bernving döv och blind. Försämringen gick gradvis och tvang honom till sist att sluta som journalist. Istället engagerade Bernving sig för de dövblindas situation. Rätten till tolk var t ex inte alls självklar för denna grupp. Engagemanget ledde till att Bernving 1975-1983 var ordförande i de svenska dövblindas riksförbund. I september 1977 var han en del av den svenska delegationen till de dövblindas världskongress i New York.
Allan Bernving avled 1993.