Sockenbeskrivning
Gamleby socken ligger ca två mil nordväst om Västervik och gränsar i norr till Dalhem och Överum, i nordost till Lofta, i söder till Törnsfall, i sydväst till Hallingeberg och i väster till Odensvi socken. Landskapet är bitvis dramatiskt med skogsklädda höjder och mellan dem dalsänkor eller mindre slätter. Socknen rymmer ett stort antal fornlämningar som visar på omfattande förhistorisk aktivitet. Många av fynden är från brons- och järnålder. Under järnåldern växte området kring Gamleby fram som en centralort, detta p g a läget vid Gamlebyviken och Gamlebyån. År 1275 omnämns Västervik, som Gamleby då hette, för första gången som stad. På 1400-talet beslutade kungen att Västervik skulle flytta till mynningen för Gamlebyviken där Stäkeholms slott byggts. Så skedde också. När det nya Västervik fick stadsprivilegier 1620 förordnades att Gamble Westerwijk (dvs Gamleby) skulle bli köping under den nya staden. Gamleby var egen kommun fram till kommunsammanslagningen 1972.
I Gamleby, vid Garpedansbergets fot fanns tidigare en kyrka av gråsten och tegel som troligen uppfördes under 1200-talet. Den förhållandevis rymliga kyrkan bestod av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti. Kyrkan såldes efter det att den nya kyrkan blivit uppförd på 1830-talet och användes under en period som spannmålsmagasin. Runt 1875 blev större delen av kyrkan riven men delar finns ännu kvar som ruin. Gamleby nuvarande kyrka ligger ca 1,5 km nordost om platsen för den gamla. Kyrkan har ett högt men något avskilt läge med vid utblick över de närmaste stadsdelarna. Strax nordöst om kyrkogården ligger ett församlingshem uppfört 1964 och tillbyggt 1984.
Kyrkan
Gamleby nuvarande kyrka uppfördes 1832-33 under ledning av byggmästare J.F. Oppman och efter ritningar av arkitekt Axel Ahnfelt. Kyrkan består av ett rektangulärt kyrkorum, i öster avdelat till ett halvrunt korutsprång med flankerande biutrymmen, däribland sakristia. Vid långhusets västgavel finns ett torn. Den nya kyrkan togs i bruk för gudstjänstfirande 1833 men invigdes inte förrän fyra år senare då även den nya kyrkogården hunnit bli färdig. Invigningen förrättades den 27 aug. 1837 av biskop Johan Jacob Hedrén. Kyrkan är placerad i svag nordväst-sydöstlig riktning med tornet i nordväst.
Beskrivning av kyrkogården idag
Allmän karaktär
Kyrkogården består av de ursprungliga kvarteren A-C som ligger i höjd med kyrkan tillsammans med parkområdet i öster. Kvarteren A och B är grusgravsområden med en del äldre vårdar, många av dem påkostade. Öster om kyrkobyggnaden finns gravkapellet och ett parkliknande område med många större träd. Söder och väster om kyrkan där gamla vägen till Hallingeberg förr gick fram finns kvarter D-H, tillkomna på 1920-talet. Längs gångarna finns många grusgravar med stenramar, medan det inre av kvarteren är bevuxet med gräs. Kvarteren har oregelbundna former och utformningen av rader är varierat. De mest påkostade och överlag äldre gravvårdarna finns längs gångssystemen. I kvarter G finns ett äldre linjegravsområde. Kvarter H har nyligen gjorts om till område för urnbegravningar. Där finns endast några få äldre gravar kvar längs gången i öster. Där kyrkogården fram till 1958 års utvidgning slutade finns en rad stora lindar som förr utgjorde kyrkogårdens trädkrans åt sydväst. Här fanns också tidigare en granhäck. Kvarteren K och L utgör den år 1958 utvidgade delen. Kvarten har en strikt utformning med räta rader med rygghäckar och flankerande sidohäckar. Ytterligare längre åt sydväst på andra sidan av en cykelväg finns minneslunden samt en kyrkogårdsdel som inte tagits i bruk.
Omgärdning:
I sydost och sydväst: Häck av lind, cotoneaster samt avenbok. Dessutom stora lindar.
I norr: Stödmur av olikformade granitblock i norr. I nordväst staket av träribbor på cementsockel samt häck av spirea.
I öster: Stödmur av olikformade granitblock i sydost. Stödmur samt häck av syren i nordost.
I väster: Häck av avenbok samt stora lindar.
Ingångar
I nordost: Från planen framför församlingshemmet via asfalterade gångar mot kyrkobyggnaden. Från parkeringen via trappa av betongplattor.
I öster: Huvudingång markerad av granitmurar av olikformade granitblock fogade med bruk. Murkrön av svagt vinklade granitskivor. Murarna är olika långa och vinklade för att leda besökaren mot de indragna grindarna. Äldre mittgrind och flankeringsgrindar av smitt järn och gjutjärn. Flankeringsgrindarna är märka med årtalet 1782. Grindarna kompletterades dock på 1920-talet då de uppfördes på nuvarande plats. Samtliga svartmålade med förgylld sol på mittgrinden. Fyra grindstolpar från 1920-talet av granitblock fogade med bruk och med lätt vinklade pyramidtak av granit.
I söder: Grindparti av gjutjärn och smidesjärn mellan mindre stolpar av granit. På var sida om grindarna ett mindre parti av staket i liknande utförande. Allt målat i svart. Längre åt sydväst finns en mindre öppning för en äldre grind av smidesjärn mellan två stolpar som har olika utförande. Grindpartiet är stympat och i behov av översyn. Svartmålat med försilvrad topp.
I sydväst: Tre öppningar i den omgärdande häcken.
I nordväst: Granittrappa med lejdare av grönmålat järnrör.
Vegetation
Omgärdning: Häck av lind, avenbok och cotoneaster i sydväst, sydost och söder. Häck av syren i nordost och måbär i norr. Häck av cotoneaster i öster. Stora lindar kring större delen av kyrkogården .
Övrigt: I parkområdet finns lindar, rönn, lönn, ask samt syren och andra buskar. Längs gången från huvudingången vid de äldre grindpartiet finns en allé av lindar, liksom från kyrkobyggnadens ingång vid tornet, mot församlingshemmet. Lindar finns även längs den äldsta kyrkogårdsgränsen i sydväst samt längs gångsystemet längre åt sydväst. Vid ingången i söder finns några större björkar. Dessutom finns några mindre buskage på kyrkogården som inte inventerats närmare.
Se vidare i de enskilda kvartersbeskrivningarna.
Gångsystem
Asfalterad gång kring kyrkobyggnaden samt från kyrkogårdens huvudingång genom allén och upp mot kyrkan. Även en av gångarna från församlingshemmet mot kyrkan är asfalterade liksom en gång som sträcker sig från sydväst hela vägen genom kyrkogården mot huvudingången. I övrigt grusgångar mellan kvarteren och från de olika ingångarna genom kyrkogården.
Gravvårdstyper
Övervägande grusgravar med stenram, låg häck eller gravkulle i kvarter A och B. Många stora gravvårdar i dessa kvarter. Svart, grå och röd granit dominerar på hela kyrkogården. I kvarter D-F finns också grusgravar, många med stenram, samt många stora påkostade familjevårdar, både liggande och stående. Gravvård bestående endast av stenram med familjenamnet på ramen förekommer både i kvarter A-C och D- F. I kvarter K och L samt i D-F många medelhöga vårdar från 1950-talet och framåt.
Minneslund
Minneslunden är anlagd utanför det nu använda kyrkogårdsområdet i sydväst i samband med utvidgning av kyrkogården vid 1980-talets slut. Platsen har en oval form med gräsplan i mitten. En natursten med inskriptionen minneslund markerar plats för blommor och ljus. Rabatter med perenna växter omgärdar platsen.
Byggnader
Gravkapellet nordost om kyrkan.
Övrigt
Kyrkogården belyses av ett antal gatlyktor av aluminium och glas som främst finns sydost och nordost om kyrkan. Fasadbelysning finnes. Ett antal serviceplatser för vatten och avfall finns på kyrkogården. Väster om kvarter C finns en plats där äldre gravvårdar vars gravrätt gått ut lagts på hög. Ett annat sådant område finns norr om kvarter B.
Beskrivning av enskilda kvarter
Kvarter A
Allmän karaktär:
Kvarter A omfattar ca 450 gravplatser och ligger sydost om kyrkobyggnaden. Raderna är oregelbundna och gravvårdarna omväxlande vända mot väster och mot öster. Hela området är belagt med grus, förutom en mindre yta längst i öster som såtts igen med gräs. Flera av gravplatserna omgärdas av låg häck av buxbom eller liguster, men vanligare är stenramar. Ett mindre antal platser står idag utan gravvård. Kvarteret omgärdas av häck av cotoneaster i öster. I nordost avgränsas området av slänten mot parkeringen och i nordväst av grusgång. I väster går en asfalterad gång som börjar vid kyrkogårdens huvudingång och fortsätter bort mot kyrkan. Här finns också en allé av lindar.
Gravvårdstyper
Många höga påkostade vårdar, de flesta av grå eller svart granit. Tre större vårdar av röd granit med tillhörande pollare som förbinds med järnkedjor. De allra flesta vårdarna är stående. En gravvård mitt i området står på en rund yta av gräs. Många av gravplatserna omgärdas av stenramar, de flesta av granit, i ett fall av skiffer. Några omgärdas av låga häckar av buxbom eller liguster och ytterligare ett fåtal markeras av en flack gravkulle av uppkrattat grus, framför gravvården. Ett par gravplatser omgärdas av järnstaket. Några gravplatser markeras enbart av stenram som är försedd med familjens namn. Många av gravplatserna har använts av samma familj under lång tid.
Ca 10 gravvårdar daterade före år 1900, varav den äldsta från 1847 över Häradshövding Carlsson och hans familj. Ett 10-tal gravvårdar dateras till 1910- och 20-tal. Ett stort antal gravvårdar saknar dock datering. Många gravvårdar i området är daterade till 1950-tal och framåt. Många har titlar angivna, bland de som förekommer kan nämnas; kyrkoherde, kyrkvärd, nämndeman, lantbrukare, friherre, överstelöjtnant, professor, fanjunkare, hemmansägare, fastighetsmäklare, fabrikör, manufaktursmed och tingshusvaktmästare. Ett större antal har också ortnamn angivna.
Övrigt
I kvarteret har många av traktens betydande män och kvinnor begravts. Störst av alla gravvårdar är H.H. Cornelius obelisk i svart granit. Cornelius var en betydelsefull man för Gamleby under 1800-talets mitt. Han startade och ägde sågverk, brädgård, skeppsbyggeri, mekanisk reperationsverkstad, mejeri m m. Han uppförde flera hus i köpingen liksom nuvarande mangårdsbyggnaden på Åby gård. I kvarteret finns även familjegraven över familjen Fleetwood som ägde Casimirsborgs herrgård. Även Ebba von Schwerin, som var ägare till Åby efter Lewenhaupts och före Cornelius, ligger här. En vård är rest över kantorerna och folkskollärarna N. M. Svensson och G. Svensson, far och son.
Kvarter B
Allmän karaktär:
Kvarter B omfattar ca 320 gravplatser och ligger nordost om kyrkans torn. Raderna löper i öst-västlig riktning och övervägande delen av vårdarna är vända mot öster. Hela området är belagt med grus. Flera av gravplatserna omgärdas av en låg häck av buxbom, men vanligare är stenramar. I kvarteret finns en del tomma ytor. På några av dessa har nyligen anlagts runda planteringar omgärdade av naturstenar. Dessa planeringar bryter helt mot områdets karaktär och bör tas bort.
Kvarteret omgärdas av stödmur och måbärshäck i norr samt av stödmur och syrenhäck i öster. I sydost avgränsas kvarteret av en asfalterade gång samt allé av lindar. I områdets nordöstra del finns en gravplats som flankeras av två sockertoppsgranar och en annan som omgärdas av idegranar.
Gravvårdstyper
Speciellt i kvarterets västra och sydvästra del finns ett flertal äldre gravvårdar, merparten höga och av mörka bergarter, men även mindre finns. Spridda i området men med koncentration till den nordöstra delen finns gravvårdar från 1950-talet och framåt. De flesta av dem är medelstora, medan några är av det bredare slaget. Dominerande är svart, grå och röd granit. En gravsten av grå granit kröns av en urna i gjutjärn. Många av gravplatserna omgärdas av stenramar av granit, några av låg buxbomhäck. Flera gravplatser markeras av en uppkrattad flack gravkulle, några av dem med finare grus jämfört med det omgivande. Två gravplatser omgärdas av järnstaket. Några gravplatser markeras enbart av stenram som är försedd med familjens namn. Många av gravplatserna har använts av samma familj under lång tid. En del av vårdarna är resta över en ensam person. Några säkra tecken på förekomst av linjegravar har dock inte kunnat beläggas.
Två vårdar är daterade till 1880-tal. Drygt 10 stycken är daterade till 1900-talets första decennier. Många är daterade till 1950-tal och senare. Titlar finns angivna på ett antal av vårdarna, däribland hemmansägare, lantbrukare, fyrmästare, major, fabrikör, fanjunkare, målarmästare och lantbruksinspektör. Ett antal har också ortnamn angivna.
Kvarter C
Allmän karaktär:
Kvarter C omfattar ca 100 gravplatser och ligger väster om kyrkans torn. Alla platser är dock inte i bruk och många vårdar markerar flera gravläggningar. Därför finns endast ca 20-talet gravvårdar i kvarteret, vilka är placerade i korta rader med vården vänd åt öster. De gravplatser som enligt gravkartan ska finnas framför tornets igång är inte i bruk. Där finns i stället några grupper av buskar. Området är belagt med gräs.
Kvarteret omgärdas i nordväst och söder av en gammal stödmur som vid kyrkogårdens anläggningstid utgjorde yttre gräns. Den asfalterade gången som följer kyrkobyggnaden avgränsar området i öster och sydost. Längs stödmuren i söder finns några stora lindar.
Gravvårdstyper
Gravvårdar av grå, svart och röd granit samt en av vit marmor. Några dominerande större vårdar, några mellanstora, några mindre samt en bred. Två platser markeras av stenramar. Två gravvårdar består av delar av stenramar där endast den delen som rymmer familjens namn har sparats. Den äldsta gravvården är daterad 1895. Några få är daterade till 1900-talets första decennier. I övrigt finns någon från varje decennium från 1930-1980. De titlar som finns angivna är friherre, postmästare, handlande, länsveterinär, länsråd, kyrkoherde, rektor, med. doktor och doktorinna. Några har också ortnamn angivna.
Kvarter D
Allmän karaktär:
Kvarter D omfattar ca 220 gravplatser och ligget väster om kyrkobyggnaden i det område som anlades 1923. Kvarteret har en i det närmaste trekantig form. Genom kvarteret finns två längsgående grusgångar. Den ena leder ända till kyrkogårdens huvudingång, den andra till ingången i sydväst. Gravvårdarnas placering följer grusgångarna, med vårdarna vända mot gången. Vårdarna mot kyrkans stödmur liksom mot trädkransen i väster är lagda i grus, majoriteten med stenramar, några med låga häckar av buxbom eller tuja. I området innanför gångarna med dess vårdar finns en gräsyta med gravvårdar i korta rader, placerade rygg mot rygg, utan rygghäckar. I kvarterets västligaste del finns en rad stora lindar som före 1958 års utvidgning utgjorde kyrkogårdens trädkrans. I övrigt finns rygghäckar av avenbok, och längs gången mot kvarter E, häck av tuja.
Kvarteret avgränsas av den gamla kyrkogårdens stödmur i öster och av stödmur, trästaket och spireahäck i nordväst. I väster utgör grusgång med stora lindar avgränsning och i sydost finns en grusgång som gränsar till kvarter E.
Gravvårdstyper
Blandade gravvårdkaraktär och såväl stående som liggande vårdar. Vid kvartersgränsen längs gångarna finns familjegravar, de flesta av dem med stora gravvårdar och omgärdade av stenramar, några med låga häckar. Längs gångarna mot kvarterets inre är gravvårdarna överlag medelstora och placerade i gräs. I områdets mitt finns medelstora vårdar. De dominerande bergarterna är grå, svart och röd granit. De äldsta vårdarna finns längs gamla kyrkogårdens stödmur, daterade från sent 1920-tal. Merparten av vårdarna är från 1940-50-tal och framåt. Titel anges på ett fåtal vårdar, t ex hemmansägare, repslagaremästare och mjölnare. Ortnamn anges på ett större antal vårdar.
Kvarter E
Allmän karaktär:
Kvarter E omfattar ca 280 gravplatser och ligget söder om kyrkobyggnaden i det område som anlades 1923. Genom kvarteret löper tre grusgångar. En leder till kyrkogårdens huvudingång, en till ingången i sydväst, medan den mittersta går genom kvarteret till en fyrvägskorsning där kvarteren E, F och G möts. Korsningen markeras av fyra sockertoppsgranar. Gravvårdarnas placering följer grusgångarna, med vårdarna vända mot gången. Mot gamla kyrkogårdens stödmur i nordost, längs gamla trädkransen i väster och längs den asfalterade gången mot kvarter G och F finns överlag större vårdar i grus med stenramar. Bitvis är isått med gräs mellan gravplatserna och vid tomma platser. Även längs gången som delar kvarteret på mitten finns många grusgravar med stenramar. I områdena innanför gångarna finns två mindre områden med gravvårdar. Även i dessa är grusgravar med stenramar det vanligaste förekommande gravskicket, men med insprängda gräsytor däremellan.
I kvarterets västligaste del finns en rad stora lindar som före 1958 års utvidgning utgjorde kyrkogårdens trädkrans. Gravplats 1-19 har den gamla kyrkogårdens stödmur som fond. I övrigt finns en rygghäck av liguster i kvarterets västra del och rygghäck av tuja med enstaka formklippta buskar i den östra. En rad med spirea och mindre lind i öster. Kvarteret avgränsas av den gamla kyrkogårdens stödmur i öster. Avgränsning av grusgång i nordväst och av asfalterad gång i sydost. I väster utgör grusgång med stora lindar avgränsning. I kvarterets sydöstra hörn finns en större formklippt tuja som en del av ett par som markerar ingång till denna del av kyrkogården.
Gravvårdstyper
Blandade gravvårdstyper, samt stående och liggande vårdar. Längs gångarna finns familjegravar, vissa av dem med stora gravvårdar och omgärdade av stenramar. I områdenas mitt finns många medelstora vårdar med grus och stenram, men också mindre vårdar i gräs. De dominerande bergarterna är grå, svart och röd granit. I raden längs gamla kyrkogårdens stödmur finns överlag de äldsta vårdarna. En gravplats omgärdas av ett lågt ärggrönt metallstaket, och en av en låg ligusterhäck. De äldsta vårdarna är daterade till 1920-tal. I övrigt finns mestadels vårdar från 1940-50-tal och framåt. Endast ett fåtal vårdar med titlar angivna, exempelvis fortifikationskassören och poliskonstapeln. Ortnamn förekommer på ett mindre antal vårdar.
Kvarter F
Allmän karaktär:
Kvarter F omfattar ca 185 gravplatser och ligget söder om kyrkobyggnaden i det område som anlades 1923. Genom kvarteret löper två grusgångar. En leder till den mindre ingången i sydväst, den andra går från en fyrvägskorsning där kvarteren E, F och G möts och genom kvarteret. Korsningen markeras av fyra sockertoppsgranar. En grusgång finns även i områdets sydvästligaste del. Gravvårdarnas placering följer grusgångarna, med vårdarna vända mot gången. Längs gångarna är de flesta gravplatserna belagda med grus och med stenramar. Bitvis är det igensått med gräs. I området innanför gångarna och de längs gångarna löpande vårdarna skapas en gräsyta med mestadels ensamgravar, delar av ett linjegravsområde som har sin äldsta del i kvarter G. Vårdarna är påtagligt mindre än de som finns längs gångarna. I
kvarterets västligaste del finns en rad stora lindar som före 1958 års utvidgning utgjorde kyrkogårdens trädkrans. Tre större tujor står i linjegravsområdet.
Kvarteret avgränsas i sydväst av häck av lind och avenbok samt trädkrans av lind. I väster utgör grusgång med stora lindar avgränsning. I norr finns en gång av asfalt som gränsar till kvarter E och i öster en grusgång mot kvarter G.
Gravvårdstyper
Blandade gravvårdstyper, stående och liggande. Längs gångarna finns familjegravar, de flesta av dem med stora gravvårdar och omgärdade av stenramar. I områdets inre, i linjegravsområdet är gravvårdarna något mindre. Systemet kan följas från 1940-talets slut till 1960-talets slut, med sentida gravar insprängda däremellan. De dominerande bergarterna i hela kvarteret är grå, svart och röd granit. I kvarterets västra del finns en ovanligt påkostad tumba i svart granit och med bronsringar i vårdens hörn och ett mittornament i form av en flamma i brons. Titlar förekommer på ett fåtal vårdar, ortnamn likaså.
Kvarter G
Allmän karaktär:
Kvarter G omfattar ca 250 gravplatser och ligget sydost om kyrkobyggnaden i det område som anlades 1923. Gångar av asfalt i nordväst och öster och av grus i sydväst omgärdar kvarteret. I söder utgör kyrkogårdens häckomgärdning av cotoneaster och trädkrans av lind avgränsning. Där finns också en utgång med grind och en grusgång mellan yttersta raden och resten av kvarteret. I nordväst, sydväst samt delvis i öster och söder följer gravvårdarna gångarnas sträckning med vårdarna vända mot gången. Allra längst i söder finns en rad grusgravar med stenramar och större vårdar. Längs övriga gångar står de flesta vårdar i gräs, några dock ännu i grus och med stenramar. I områdets inre finns resterna av ett linjegravssystem som börjar i nordost och som idag är tämligen glest. Vårdarna är överlag mindre och står i gräset utan övrig utsmyckning. Ännu kan gravläggningens ordningsföljd följas från 1927 till 1940-talets slut. I kvarterets norra hörn finns en par större formklippta tujor som markerar ingång till denna del av kyrkogården.
Gravvårdstyper
Blandade gravvårdstyper samt stående och liggande vårdar. Längs gångarna finns familjegravar, vissa med stenramar och grus. De flesta av dem med stora gravvårdar som omgärdas av stenramar. I områdets mitt finns överlag något mindre vårdar. De dominerande bergarterna är grå, svart och röd granit. Linjegravssystemet kan följas från 1927 till 1940-talets slut. I övrigt är de flesta vårdar från 1940-tal och framåt. Titlar anges på ett fåtal vårdar, likaså ortnamn.
Kvarter H, numera kallat UH
Allmän karaktär:
Kvarter H eller UH rymmer 16 äldre gravplatser och ca 80 nyanlagda urngravplatser. Kvarteret ligger söder om kyrkogårdens huvudingång. I norr finns en asfalterad gång som leder från de stora grindarna upp mot kyrkan eller västerut. Kvarteret avgränsas i väster av en grusgång som leder till en av kyrkogårdens sydöstra ingångar. I öster och söder avgränsas kvarteret av häck av liguster och lind och av lindar som utgör del av kyrkgårdens trädkrans.
Kvarteret består av en rad äldre platser H 1-16, i gräset längs den asfalterade gången vid kyrkogårdens huvudingång. Mestadels stående vårdar, ett par med delvis övertorvade stenramar. Rygghäck av måbär. Söder om detta finns ett modernt område med platser för urnbegravningar. Området indelas i två områden och däremellan finns buskpartier av ölandstok, smultronjasmin och spirea. Det ena området rymmer främst stående vårdar, tätt placerade i rader. Det andra rymmer främst liggande vårdar i täta rader. Längst i söder finns större björkar.
Gravvårdstyper
Blandade gravvårdstyper. Längs den asfalterade gången finns främst stående vårdar från 1930-talet och några decennier framåt. I urngravsområdet finns moderna gravar från 1990-tal och senare, stående mindre vårdar i ett område och liggande, främst naturstenar, i det andra.
Kvarter K och L
Allmän karaktär:
Kvarter K och L omfattar nära 1000 gravplatser och ligget sydväst om kyrkobyggnaden i det område som anlades 1958. Området har en rektangulär form. Gränsen mot övriga kvarter i sydväst markeras av stora träd, som tidigare utgjorde gamla kyrkogårdens gräns. I sydost och sydväst omgärdas kvarteren av häck av avenbok och större lindar, längst i norr av trästaket och häck av spirea. Mitt i kvarter L finns en öppning i den omgärdande häcken, vilken lämnar plats för en grusgång. Mitt i kvarteret K finns en asfalterade gång som leder från en öppning i häcken vidare ända till kyrkogårdens huvudingång. Parallellt med gamla kyrkogårdens trädkrans finns en grusgång som går rakt igenom det område som anlades 1958. Längs denna gång finns åt öster mestadels större vårdar i grus med stenramar, vända mot gången. Väster om gången finns en rad gravar i gräs med rygghäck av tuja som också utgör flankeringshäckar till de rygghäckar som finns inne i kvarteret. Dessa flankeringshäckar finns längs hela kvarteret i öster, med återkommande inslag av formklippt tuja mot gången. Rygghäckarna inne i kvarteret består av tuja och cotoneaster, samt längst i norr en häck av häggmispel och spirea. Centralt i området, som en del av kvarter K, finns ett u-format gravläggningsområde bakom vilket urngravsområdet UB är beläget. Hela området har en strikt karaktär med räta rader, jämna avstånd mellan gravvårdarna och rygghäckar. Flera rader i mitten av kvarter L är nästan tomma.
Gravvårdstyper
Mestadels medelstora gravvårdar av olika karaktär. Mot gången längst i öster med stenramar. Merparten av grå, svart och röd granit. I kvarter L finns delvis separata områden för liggande och stående vårdar. Vårdarna dateras till 1960-tal och framåt med de äldsta vårdarna i kvarter L. I kvarter K är merparten från 1980-talet och framåt. Bara någon enstaka vård anger den dödes titel.
Kvarter U A och UB
Allmän karaktär:
Kvarter UA rymmer ca 120 platser för urnsättningar. Kvarteret ligger strax nordväst om kvarter A. Åt nordost, öster och väster avgränsas kvarteret av häck av cotoneaster. I sydost finns en grusgång som gränsar mot kvarter A. Platserna fördelar sig på ett antal raka rader samt en del utformad som en halvcirkel. Tätt placerade vårdar mot rygghäckar av liguster.
Kvarter U B rymmer ca 30 platser för urnsättning. Kvarteret ligger i den sydvästra delen av kvarter K. Platserna är grupperade i en dubbelrad med rygghäck av tuja.
Gravvårdstyper
Mestadels stående, mindre till medelstora vårdar av grå eller röd granit. Dateringar från 1980-talet och framåt.