OMRÅDE
Med Noleredsskolan och Torslanda Torg i sydväst ligger dessa 47 1½ plans tegelklädda kedjehus väster om Noleredsvägen. Gamla Tumlehedsvägen går i väst och Gamla Hjuviksvägen i söder. Den sistnämnda leder till ett rekreationsområde med idrottsanläggningar från 1970-talet och skog. Åtta av husen ligger i en egen enklav i nordväst vid Prosten Grens väg, åtskiljda från de övriga av en liten bergknalle och en lekplats. Husen ligger strikt placerade på båda sidor om återvändsgatorna Gullbrings väg, Kyrkvärdsvägen, Carlströms väg och Organistvägen. En gångväg går norr om området med trappor upp till ett punkthusområde på en kulle.
Husen har två entrédörrar åt gatan och kedjas via garagen. Hur långt indragna garagen är från gatan varierar mellan längorna, men vanligast är att de börjar i bostadshusets bakkant. Uppfarterna är asfalterade och endast en liten markremsa skiljer det öppet exploaterade huset från vägen, kantad av rabatter, häckar och buskar, men få staket. Olika barrväxter är ett framträdande inslag. Trädgårdarna är helt slutna och några husägare, särskilt på yttertomterna, minskade dess lilla yta med tillbyggnader på garagen redan under 1960-talet. Byggnaderna har behållit sin homogenitet, där i stort sett endast dörrarna och färgen på snickerierna varierar.
Vägarna har namn efter kyrkoherdar i Torslanda under 1700 och 1800-talen, samt en organist som bodde vid vägen. Kyrkvärdsvägen hette förut Klockarevägen och Prosten Grens väg kallades förr Prostvägen.
BYGGNADER
Kedjehusen är kopplade via indragna garage till den ena fastigheten, så att trädgårdarna bakom husen blir slutna. Byggnadernas strikta placering, murriga ton och tak i fasadliv ger ett engelskt eller danskt intryck. Gatufasaden har en komplex karaktärsfull komposition med tre dörrar, köksfönster och mindre fönster i ett sammanhängande parti. Man ser där också igenom huset till det stora fönsterpartiet åt trädgården.
Våningar: 1 ½
Stomme/konstruktion: träregelverk med bärande innerväggar
Fasad: tegel, liggande träpanel i fönsterparti, fjällpanel på garage
Fasadfärg: röd
Takform: sadeltak i fasadliv på gavlarna
Takmaterial: röda tegelpannor
Utvändiga detaljer: två indragna takfönster, hög skorsten, liggande brädgesims under takfot, liggande panel mellan fönster åt gatan
Det långt neddragna takfallet med två takfönster dominerar intrycket och ger den något plottriga fasaden ett både hoptryckt och samtidigt alert utseende. Graden av plottrighet blir större ju mer färgsättningen av snickerierna avviker från teglet. Vitt eller brunt är vanligast, några har sentida blå kulörer. Man kan också tro att det är ett tvåfamiljshus, genom de dubbla entréerna. Dörrarna med smal stående panel är troligen de ursprungliga. Skärmtak saknas och sidoljusen har ofta mönsterpressat glas av olika typ. Vitmålade eller bruna träfönster dominerar, men somliga är bytta. Många lät sätta in gavelfönster under husens första år.
I bygglovhandlingarna anges att "furusnickerierna oljemålas" och att långsidornas fasader skulle kläs med "hård board". Någon uppgift om senare gjord beklädnad med fasadtegel finns dock inte, så den får antas vara ursprunglig.
Garagens portar är till stor del original, med lackad, liggande träpanel och målad fjällpanel på fasaden.
KOMMENTAR
Den raka, kvartersmässiga placeringen gör att området ger föga överraskande rum att röra sig i. Homogeniteten är stor hos de välbevarade husen, som har en ovanlig fasadartikulering. Arkitekturen för tankarna till Danmark eller England.