Från ask märkt "Vänersnäs"
"Margretebergs egendom. Näsbyholms egendom. Motiv från Brandsfjorden. Frugårdens brygga."
--------------------------------
Ingår i samlingen VMG00056. Gåva med negativ av Carl Alfred Träff. Bland negativen finns motiv som är fotograferade efter Carl Alfred Träffs död 1947. Oklart vem som har fotograferat dessa. Oklart också hur många de rör sig om då datering saknas.
---
Uppgifterna nedan om Carl Alfred Träff är hämtade från Bohusläns museum (Digitalt Museum 2019)
"Fotograf Carl Alfred Träff, född 1880, död 27 februari 1947.
Träffs huvudsakliga produktion rörde fotografering för vykort som han gav ut på sitt eget förlag T-foto, eller på andra förlag såsom Alrik Hedlunds förlag eller Lindenhags förlag.
Carl Alfred Träff arbetade som glasblåsare på Rosdala glasbruk, men år 1905 lämnade han Småland för att bli fotograf i Göteborg. Han ägnade sig åt flera sorters fotografi och försörjde sig omväxlande som ateljé, porträtt- och industrifotograf. Men det var i första hand som vykortsfotograf han gjorde sig känd.
De mest aktiva åren i hans karriär inföll under 1930-talet och första hälften av 1940-talet, då han besökte de flesta större orter och städer i södra Sverige. Han har fotograferat många av Bohusläns kustsamhällen.
Carl Alfred Träff föddes i Norrhult, Nottebäcks socken. Han var son till indelte soldaten Carl Johan Träff och dennes hustru Matilda. Föräldrarna drev senare järnvägshotellet i Norrhult. Sönerna i familjen blev hyttpojkar på glasbruket, som var ortens enda industri.
Träff flyttade till Göteborg 1906 och kallade sig då handelsagent. Han blev senare fotograf och fanns 1908 i Hotel Bristols fastighet på Packhusplatsen. Han flyttade sedan runt i Göteborg och Bohuslän; mellan 1908 och 1922 fanns han registrerad på elva olika adresser i Göteborg och Uddevalla. Det första kända vykortet signerat Träff är poststämplat 1908. Motivet är en fabrik på Hisingen, och kortet skickades av Träff själv till ledningen för företaget.
Carl Alfred Träff saknade själv bil och körkort, och tog sig därför fram längs Bohuskusten och på Göta kanal med båt, tåg eller cykel, när han fotograferade bilder till vykort. Han beskrivs som mycket noggrann, och kunde vänta i timmar på rätt ljusförhållanden vid en tagning. Träff producerade under sin livstid omkring 8600 vykortsmotiv.
Uppgifterna är hämtade från:
Bertil Quirins, "Bohuslän i svartvitt" (2001)
http://www.quirin.se/traff.html (hämtad 2014)
http://www.goteborgsvykortsklubb.se/traff/regtext.htm (hämtad 2014)"
---
2016 förvärvade Bohusläns museum 1201 st negativ från Carl Alfred Träffs produktion.
I Vänersborgs museums bildsamling finns 717 st negativ från Carl Alfred Träffs produktion.
---